Manuele therapie Marsman

 

 
De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom. Na jarenlange, nauwgezette waarneming is deze methode zowel theoretisch als praktisch ontwikkeld door Jaap Marsman (Ü) en de huidige docenten Ben Gelevert en Herman Leferink.
 

Bij de methode Marsman spelen driedimensionale voorkeursbewegingen een grote rol. Zo heeft het bijvoorbeeld gevolgen voor het bewegen van de wervelkolom dat u altijd zit met uw rechterbeen over uw linkerbeen geslagen (voorkeur) of dat u met de armen over elkaar altijd de linkerarm voor de rechter heeft (ook een voorkeur). Verstoring van deze patronen door bijvoorbeeld een ongeval of door langdurig in een verkeerde houding zitten of staan kan aanleiding geven tot problemen. Dan is er vaak geen sprake meer van ongestoord bewegen van de wervelkolom en er ontstaat een klacht.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een onbalans is ontstaan in de houding. De therapie bestaat nu in het opheffen van deze onbalans door middel van een uiterst subtiele en gerichte mobilisering, waardoor de patiŽnt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen. De benadering is onafhankelijk van de pathologie (ziektebeeld) die aan de functiebeperking ten grondslag ligt.

Door zijn zeer gerichte en subtiele gedoseerde uitvoering van de mobilisering, aangepast aan de presentie en klachten van de patiŽnt, is de methode M.T.M. geschikt voor iedereen.